2022 stond in het teken van geduld

Een terugblik! Met als thema: geduld.

Onderstaande verhalen (waaronder m’n eerste audiodocumentaire) hebben me enkele maanden gekost om te maken. Niet fulltime, maar gewoon omdat ik een maandenlange ontwikkeling wilde beschrijven of omdat het maanden duurde om toegang te krijgen.

De combinatie van snel nieuws en de lange adem beviel me enorm, en daar ga ik in 2023 rustig mee door. Onder meer met een langlopend project voor Vrij Nederland, waarover later meer.

En ik ga door met mijn minder zichtbare werk: eindredactie. Dat beslaat zeker een derde van m’n tijd, en vind ik enorm bevredigend. Vanaf januari verhuis ik van de binnenlandredactie naar de zaterdagredactie van NRC, dat de beste weekendkrant maakt van Nederland.

Dan nu de geduldige verhalen van 2022:

▶ Ruim een jaar checkte ik af en toe in op de Egidiusstraat in Bos en Lommer. Van wie kwamen de briefjes dat het homostel moest ‘oprotten’ en anders een ‘kogel’ zou krijgen? Ik wilde in eerste instantie de impact van antihomogeweld laten zien, maar mijn zoektocht kreeg een twist. Een whodunnit.

▶ Ik had Thorn de Vries en Mandy Woelkens ook gewoon kunnen interviewen, maar door de gesprekken over een half jaar te spreiden zag ik ze keuzes maken over ouderschap en werk.

▶ Veiligheid staat voorop, en daarom duurde het maanden voordat alle betrokken partijen akkoord gingen met mijn verhaal over dit opvang-hotel voor lhbti-Oekraïners. ‘We zijn hier niet bang dat iemand ons aanvalt’.

▶ En dan een stuk dat veel stof deed opwaaien, maar ik denk dat ik, juist door veel tijd te nemen, op een zorgvuldige manier inzicht heb kunnen geven in de gedachtengang en campagne van de meest uitgesproken tegenstanders van de Transgenderwet. Over mijn keuzes vertelde ik bij de NRC-ombudsman, het tv-programma Mediastorm en Pakhuis de Zwijger.

▶ Tot slot volgde ik in de lente en zomer ook een geweldige cursus bij de Oorzaken Podcast Academy en vorige week kwam mijn audiodocumentaire online, over mijn schaamtegevoelens rond het kopen van een sociale huurwoning. Waar ligt mijn verantwoordelijkheid op de oververhitte woningmarkt? Luister op Spotify.

Dank jullie wel voor het volgen van mijn website dit jaar. Niks aan veranderen in 2023! Proost!